Fieldlab Bol: de toekomst van bloembollenteelt
Bij Fieldlab Bol werken bollentelers samen met diverse partners aan de ontwikkeling van nieuwe, duurzame teeltsystemen. Het doel? Bloembollen telen die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en duurzaamheidsstandaarden. Iedereen, van kwekers tot handelaren, doet mee.
Uitdagingen en innovaties
Onderzoek in de agrarische sector is afhankelijk van de seizoenen. Dit betekent dat elke nieuwe methode zorgvuldig getest moet worden binnen een beperkte tijd. Veranderende weersomstandigheden, zoals het natte voorjaar van dit jaar, maken het extra uitdagend. Toch gaan ze door, want innovatie vraagt om flexibiliteit en doorzettingsvermogen.
Inspirerende vooruitzichten
Deelnemer Thijs van den Berg van Boltha verwacht dat de komende vijf jaar meer inzichten zullen brengen dan de afgelopen vijftig jaar. Dit toont de vastberadenheid en het optimisme binnen de sector.
Pioniers in actie
Er zijn al indrukwekkende resultaten geboekt. Boltha BV gebruikt bijvoorbeeld een Laser Weeder voor mechanische onkruidbestrijding. Deze robuuste machine herkent en vernietigt onkruid met een laserstraal, zonder gebruik van chemische middelen. In Amerika wordt deze techniek al succesvol toegepast, en nu ontdekken ook onze bollentelers de voordelen.
Daarnaast werken bedrijven zoals Kapiteyn Horticulture aan de veredeling van sterkere gewassen, en hebben de neven Mark en Joris Teeuwen een manier gevonden om de grond te ontsmetten zonder chemische middelen.
Vooruitgang door samenwerking
Met elke stap die ze zetten, komen ze dichter bij een volledig duurzame bloembollenteelt. Fieldlab Bol laat zien dat samenwerking en innovatie de sleutel zijn tot succes.
Meer informatie over verduurzaming in de landbouw
In de serie Digital FarmingNHN vind je informatie over het onderzoek dat verricht is in Noord-Holland Noord. De serie bestaat uit vier delen. In deel 1, De uitdaging maken we kennis met een teler, een agrarisch onderzoekscentrum en een agrarisch adviesbureau. In deel 2, Dataverwerking zien we welke data wordt verzameld en hoe die wordt verwerkt.
In deel 3, Plaatsspecifiek toepassen wordt verder ingegaan op de verwerking van verzamelde data en maken we kennis met de bedenker van het project. In deel 4 Demodag, bereikte resultaten en toekomstperspectief worden resultaten en het belang van verder onderzoek duidelijk gemaakt.
Zie ook:
Duurzaam transport met waterstof