Energietransitie kan alleen slagen met opslag

Energietransitie kan alleen slagen met opslag

Duurzaam opgewekte energie kan niet altijd op het traditionele energienet, daarom moeten we die energie opslaan. Deze verloren energie zouden we later juist heel goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld in de wintermaanden als er tekorten zijn aan groene energie. Bijkomend voordeel is dat dit het oude vertrouwde netwerk kan ontlasten en stabiliseren. Maar hoe sla je die energie lang genoeg op? Innovatieve ondernemers zien nieuwe mogelijkheden.

Documentaire

In deze documentaire laten we zien waar we staan op het gebied van energie opslag. We hebben een visueel overzicht gemaakt van diverse reeds mogelijke methodes. En gaan in gesprek met bedrijven die nieuwe opslag systemen ontwikkelen.
Deze documentaire geeft een objectief beeld met vooral inhoudelijke antwoorden op vragen die tijdens het kijken ontstaan. Hierdoor ontstaat een goed beeld over de verschillende mogelijkheden die energie opslag op dit moment biedt.

Energie opslagmeer               Delta21 Energie opslag meer

Een bijzonder project dat zich bezig houdt met energie opslag is Delta21. Het ontstond vanuit het idee de waterveiligheid te verbeteren. Nu is dit uitgegroeid tot een veelzijdige, toekomstbestendige oplossing met drie pijlers. Energie opslag, waterveiligheid én natuurherstel.
Door het gebruik van waterkracht kan energie opgeslagen worden in een meer. Delta 21 kan op een milieuvriendelijke manier grote hoeveelheden energie genereren én milieuvriendelijk opslaan.

WindmolensProvincies

Ook de provincies in Nederland houden zich bezig met de energietransitie. Daarom hebben we gedeputeerden uit drie provincies gevraagd hoe zij kijken naar energie opslag. Ze vertellen over het belang van opslag en op welke manier zij innovatieve bedrijven ondersteuning bieden.

Energie opslaan in staalslakken

    Energie opslag in steen

Naast de opslag van elektriciteit is het nodig dat we manieren vinden om warmte op te slaan. Cesar Energy Storage heeft een methode ontwikkeld waardoor dit op een duurzame manier kan. Zij slaan warmte op in steen. Eerst is er een proefopstelling gebouwd waarmee bewezen is dat het werkt. Bij het Ecodorp in Boekel wordt het systeem nu neergezet om 36 woningen in de winter te verwarmen..

Elektriciteitscentrale wordt duurzamer

energiecentrale

In Nederland zijn we allemaal gewend dat er stroom uit het stopcontact komt. Eigenlijk staan we hier niet echt meer bij stil. Dit komt door een goed opgezet energienetwerk. Eén van de centrales uit dit netwerk is de Maxima Centrale van Engie. Deze gas gestookte centrale krijgt momenteel een upgrade. Zodat zij voorbereid zijn op een toekomst met duurzame energiebronnen.
Tijdens de rondleiding wordt goed duidelijk wat hier allemaal bij komt kijken.

Warmte verliesvrij bewaren en vervoeren        Olaf Adan bij de warmtebatterij

Warmte opslaan is een uitdaging op zich. Hoe mooi is het dan wanneer je de opgeslagen warmte ook nog verliesvrij kan vervoeren? De start-up Cellcius heeft hier een manier voor ontwikkeld. Zij kunnen op een milieuvriendelijke én betaalbare manier warmte transporteren. Met de warmtebatterij.

Ocean battery

Opslag in de zeebodem

Dat je energie goed kan opslaan met stuwdamtechniek is algemeen bekend. In het buitenland zijn daar mooie voorbeelden van. Daar kunnen ze gebruik maken van hoogteverschillen. De start-up Ocean Grazer heeft hier een variatie op bedacht. Een systeem waardoor dit ook op plekken zonder hoogteverschillen te gebruiken is. Met de Ocean Battery kan grootschalig energie opgeslagen worden van bijvoorbeeld offshore windmolenparken.

Ecovat

Ecovat

Energie in de vorm van warmte kan je ook ondergronds opslaan. Dat gebeurt bij Ecovat. Een intelligent systeem, het Ecovat, dat warmte langdurig op kan slaan en gebruikt wordt om hele woonwijken van warmte te voorzien.

Off the grid

Off the grid

Ondernemers willen best meer gebruik maken van duurzame energie zoals zon en wind. Dan moeten zij een eventueel overschot wel kwijt kunnen op het net. Omdat dit soms voor problemen zorgt heeft OTG Energy hier een oplossing voor bedacht. Zoveel mogelijk van je zelf opgewekte energie gebruiken. Je levert of vraagt pas van het net wanneer dat echt nodig is.

Ammoniak als energiedrager

Ammoniak als energiedrager

Er wordt gezegd dat we in Europa niet voldoende duurzame energie kunnen genereren. We hebben immers een groeiende energie behoefte. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we geen gebruik meer hoeven te maken van fossiele energie? We horen met grote regelmaat verhalen over waterstof. Het kan echter ook anders, zoals Proton Ventures laat zien. Duurzame energie importeren door deze te transporteren in de vorm van ammoniak.

Batterij met keukenzout              AquaBattery

Zelfs gewoon keukenzout kan gebruikt worden om energie op te slaan. Hiervoor heeft AquaBattery een systeem ontwikkeld. Volledig duurzaam met gebruik van water en zout. Deze opgeslagen energie kan naderhand als elektriciteit gebruikt worden.

Battolyser

Battolyser

Als laatste gaan we naar Battolyser Systems dat twee bestaande systemen heeft samengevoegd. Je moet er maar op komen. Zij kunnen hierdoor echter beter inspelen op de wensen van hun klanten. Ze voegen een batterij en een electrolyser samen en noemen het de Battolyser. De Battolyser kan ingezet worden om het energienet te stabiliseren. Iets wat tijdens de energietransitie hard nodig zal zijn.

In deze documentaire hebben we een aantal bijzondere opslagsystemen belicht. Er zijn echter nog meer mooie nieuwe ontwikkelingen. Het is helaas niet mogelijk om in één documentaire al deze systemen te belichten.

Zie ook:
Flevoland geeft ondernemers ruimte circulair te ondernemen
Waterstof de docu
Klimaatvriendelijk boeren met eTrac en Silphie