Verlies van biodiversiteit is één van de milieuthema’s waar we met z’n allen aan moeten werken. Natuurlijk wordt er veel gedebatteerd en er worden veel onderzoeken gedaan, maar het is een race tegen de klok. Of zijn er al oplossingen die we ook al echt in kunnen zetten? Het antwoord is ja, we kunnen bijvoorbeeld meer gaan werken met een vorm van landbouw die biodiversiteitsverlies tegen gaat.
Natuurlandbouw is een vorm van landbouw die zoals de naam al aangeeft dicht bij de natuur staat, een vorm van landbouw waar ecologische principes gebruikt worden. Dat klinkt als een oplossing waar menige boer voor warm zal lopen. Alleen, zo makkelijk is het natuurlijk niet. Want wanneer je als natuurboer gaat werken maak je gebruik van ecosysteemdiensten die de natuur zelf biedt. Insecten, vogels en of andere dieren zoals bijvoorbeeld schapen. Ons economische systeem zit echter zo in elkaar dat dit heel lastig door te berekenen is en daar zit het probleem.
Door de monocultuur en de intensieve landbouw zie je op de meeste landbouwgronden nog maar één gewas staan. Gelukkig zien we tegenwoordig wel steeds vaker een rand met wilde weidebloemen langs de kant, Het kan echter anders. Natuurboer Marcel van Silfhout van de stichting ‘Graangeluk’ heeft akkerkruiden tussen zijn graan staan. Waarom? Vroeger groeiden er altijd akkerbloemen tussen het graan. Hier kwamen veel bijen, hommels en allerlei andere insecten op af. Waardoor er ook veel vogels rondom de graanvelden te vinden waren. Dit zorgt voor een natuurlijk ecosysteem.
“Dat ecosysteem, dat wil ik weer terug want daar heb je weer bodemlevenverrijking mee, je krijgt weer vruchtbaarheid, je kunt hier je streekvoedsel op kwijt” zegt Marcel. Hij heeft daardoor ook geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig.
Marcel boert in een gebied rond Wageningen, Renkum en Bennekom, de Veluwezoom. Op zijn graanvelden kan je oude streekgranen zoals Aalter troshaver, Veluws kruiprogge, Spelt, Zwarte Emmer, Rode Emmer, Grijs Brabants Zandboekweit en Zomergerst vinden. Deze granen doen het heel goed in dit gebied omdat dit een eeuwenoud landbouwgebied is.
Om de oude manier van landbouw echt recht te doen, werkt Marcel ook met gescheperde schaapskuddes. In het interview legt Marcel uit wat dat precies is.
Zie ook:
Circulariteit noodzaak voor behoud winstgevendheid